A fertőtlenítés menete
A Covid-járványügyi helyzetre tekintettel kiemelten fontos a környezetünk fertőtlenítése. Az alábbi higiénés szabályokra kell figyelemmel lennünk.
Környezet higiénéje
A gyermekek számára folyamatosan tiszta környezetet kell biztosítani, ezért azokon a helyeken, ahol a gyermek hosszabb időt eltölt, ajánlatos naponta takarítani.
Ajánlott különböző színű törlőkendőket használni, az adott színt mindig ugyanazon a felületen szabad csak használni.
JAVASLATUNK
- ZÖLD színű törlőkendő
Konyhai felületek, étkezőasztal, konyhai munkapult. - KÉK színű törlőkendő
Bútorok, használati tárgyak: pl. asztal, szék, szekrény teteje, ajtókilincs, ablakpárkány, telefon polc, számítógép klaviatúra, egér, stb. - SÁRGA színű törlőkendő
Minden ami „vizes”: mosdókagyló, fürdőkád, az ezekhez tartozó vízcsapok. - PIROS színű törlőkendő
Minden, ami erősen szennyezett, pl. WC ülőke, WC tető.
Takarításra, mosogatásra szivacsot használni nem szabad, mert a szivacs apró pólusaiban minden szennyeződés benne marad, azt onnét kimosni nem lehet. A törlőkendőket használat után ki kell mosni, majd meg kell szárítani. A járófelületeket nedves moppal fel kell mosni.
Porszívózás a szőnyegek/kárpitok tisztán tartására
A gyermek porszívózás alatt ne tartózkodjon a helyiségben. A porszívózásra, csak HEPA filterrel ellátott porszívó alkalmas, amely használat közben nem fúj vissza port. A porgyűjtő kancsót/zsákot minden használat után ki kell üríteni, és ki kell mosni a porszívó mosható filtereit, és a porgyűjtő kancsót/zsákot is.
A porszívó használata után kell a felületek nedves letörlését elvégezni. Takarítás után alaposan ki kell szellőztetni a helyiségeket. 2-3 óránként napközben is érdemes szellőztetni legalább 5 percig.
Kézzel történő mosogatás
Étkezések után a tányérokat, poharakat, evőeszközöket, edényeket el kell mosogatni. Ha az étkezést követően azonnal nem lehet elvégezni a mosogatást, az edényekbe, edényekre minél melegebb vizet kell engedni, hogy az edényen megmaradt ételmaradékon ne tudjanak elszaporodni a mikroorganizmusok (baktériumok, gombák).
A kézi mosogatást folyóvíz alatt kell végezni, bármilyen típusú folyékony mosogatószer megfelelő erre a célra. A mosogatásra mosogató kendőt kell használni, szivacsot használni nem szabad. Ráégett ételmaradék eltávolítására a súrolószer használata megengedett.
Az edényeket, evőeszközöket törölgetni nem ajánlott, edénycsöpögtetőn hagyva kell azokat megszárítani, majd szekrénybe elrakni, hogy ne porosodjanak.
Mosogatógép használata
Abban az esetben, ha rendelkezésre áll mosogatógép, a gépi mosogatás 60 °C-on történjen. Gépi mosogatás előtt az edények felületéről a darabos szennyeződéseket el kell távolítani. Bármilyen erre a célra kapható mosogatótabletta használható a mosogatógépben.